Ska du bygga nytt hus?

Förebygg vattenskada när du bygger nytt hus

Om du planerar att bygga nytt hus, blir det enkelt att vattensäkra köket och förebygga vattenskada redan från början. Du kan installera våra olika skydd som behövs varefter köket kommer på plats.

Diskbänkskåpet

Placera ett golvskydd under skåpet (ex GD80), då får du ett utlopp under sockeln så vatten kan ledas fram. Lägg in en bänkskåpsinsats (ex B80) i skåpet och täta mot alla rörgenomföringar med hjälp av en tätningssats. Här är det också bra att sätta in en Diaflex rörgenomföring för de slangar som kommer från diskmaskinen. Alt. placera ett Golvskydd ur G-serien under skåpet. Säkerställ att det finns översvämningsskydd, läckagebrytare eller koppla ihop med ett GD-skydd för att kunna leda fram vattnet. Läs mer under produkter.

Diskmaskinen

Under diskmaskinen ska du lägga ett skydd som leder fram vatten vid eventuellt läckage (D60). Det finns också ett kombinationsunderlägg för golv/diskmaskin (ex GD120) då står diskbänksskåpet och diskmaskinen på samma underlägg.

Kyl & Frys

Under vitvarorna ska det ligga ett kondensskydd (ex K60) som kan samla upp och leda fram vatten. Det finns även varianter som är anpassade för att både kyl och frys får plats på samma (K120).

Tänk på att du som ”beställare” ställer krav på din hantverkare så byggregler och krav från försäkringsbolaget uppfylls. Använd endast typgodkända produkter.

Boverkets Byggregler, BBR 6:5334 säger angående dolda ytor:

”Om det finns risk för utläckande vatten och kondens på dolda ytor skall utlopp från dessa ytor anordnas så att vatten snabbt blir synligt”

 

Här kan du köpa rätt produkt
till ditt hem.

Kontakta oss

Vill du veta mer kring vilka regler som gäller, vart man hittar produkterna, eller boka utbildning?

Obligatorisk