Förebygg vattenskada i kök

Även om du inte planerat renovera eller byta ut ditt kök kan du enkelt förebygga vattenskada. Det blir mycket billigare än vad en reparation kostar då skadan redan har skett och det är inte ens svårt att göra.

3 vanligaste platserna i köket där det kan uppstå vattenskada

  • Diskmaskinen-Placera ett diskmaskinsunderlägg (D60) under maskinen.
  • Diskbänkskåpet-Lägg in en bänkskåpsinsats (B80 om det är ett 80cm skåp) på botten i skåpet-Täta runt eventuella rörgenomföringar (Tätningssats).
  • Kyl och Frys-Placera kyl/frysunderlägg (K60 eller K120) under vitvarorna.

Ett bra komplement till alla produkter är ett Vattenlarm (DropStop 200, 600 eller 700). Det kan du installera på alla dolda ytor där det finns risk för läckage. Ex vid golvvärmecentralen, bakom vattenanslutna köksmaskiner, slitsar etc. Larmet piper likt en brandvarnare om det börjar droppa vatten och du hinner upptäcka läckaget innan skada är skedd. Drivs med antingen batteri eller 220VAC.

Om du ska renovera ditt befintliga kök utan att byta skåpstommarna så ska du anpassa ditt kök enligt Boverkets Byggregler. I ett kök finns en mängd dolda ytor med vattenanslutningar, bakom/under diskmaskinen, i diskbänksskåpet, under kyl och frys etc.

Boverkets Byggregler, BBR 6:5334 säger angående dolda ytor:

”Om det i rum finns risk för utläckande vatten och kondens på dolda ytor skall utlopp från dessa ytor anordnas så att vatten snabbt blir synligt”

 

Här kan du köpa rätt produkt
till ditt hem.

Kontakta oss

Vill du veta mer kring vilka regler som gäller, vart man hittar produkterna, eller boka utbildning?

Obligatorisk